100+ Environment & Ecology MCQs | Environment & Ecology | Top Environment & Ecology MCQs with Answer Quiz |

Join WhatsApp Channel
Join Now
Follow LinkedIn Page
Follow Now
Upload Your Resume
Upload Now
Share Now

61. Kugti Wildlife Sanctuary is located in which of the following state

A. Maharashtra
B. Jammu ; Kasmir
C. Himachal Pradesh
D. Uttarakhand

Answer: C
Explanation: In Chamba city of Himachal Pradesh Kugti Wildlife Sanctuary is located at altitude of about 2195m to 5040m. It is the largest sanctuary of Himachal Pradesh, It has snow leopard, musk marten brown langur etc.

62. Dandeli Wildlife Sanctuary is in which state?

A. Orissa
B. Maharashtra
C. Gujarat
D. Karnataka

Answer: D
Explanation: Dandeli Wildlife Sanctuary is located in Karnataka. Under the project tiger Anshi National Park and Dandeli Wildlife Sanctuary were collectively declared as Dandeli National Park.

63. Total number of biosphere reserves in India are

A. 11
B. 10
C. 15
D. 18

Answer: D
Explanation: There are 18 biosphere reserves in India, of these only 4 are UNESCO acclaimed International Biosphere Reserves, These are Nanda Devi, Sundarban, Nilgiri & Gulf of Mannar Biosphere Reserves.

64. Chipko Andolan is related to whom?

A. Wild Life Conservation
B. Conservation of Forests
C. Agro-Science
D. Deforestation

Answer: B
Explanation: Chipko Andolan is also termed as Chipko Movement. It was a forest conservation movement in Garhwal Himalayas which started in 1973.

65. The objective of Biosphere Reserve is

A. Preservation of flora and fauna of forest land
B. Research and Development of forest product
C. Research and Development of agro product
D. All of the above

Answer: D
Explanation: All the above given options are correct in terms of objective of biosphere reserve. hence (4) is right option. The objective of Biosphere Reserves are Preservation of flora and fauna of forest land, Research and Development of forest product and Research and Development of agro product.

66. Which of the following is/are considered a Renewable Source of Energy? ,1. Wind Energy,2. Solar Energy,3. Nuclear Energy

A. Only 1
B. Only 2
C. Only 3
D. Only 1 and 2

Answer: D
Explanation: Wind Energy and Solar Energy is considered a Renewable Source of Energy. Renewable energy is any energy that comes from natural resources such as wind, water, sunlight and geothermal heat, which is heat that is retained in the earth.

67. Kalakkad-Mundanthurai Tiger Reserve is in which state?

A. Tamil Nadu
B. Chhattisgarh
C. Arunachal Pradesh
D. Uttarakhand

Answer: A
Explanation: Declared as 17th tiger reserve of India, Kalkad Mundathurai tiger reserve (KMTR) is the 2nd largest reserve area of Tamil Nadu. It was established in 1988.

68. Consider the following statements,I. Jim Corbett National Park is the oldest National Park of India.,II. It was one of the nine Tiger Reserves created at the launch of the Project Tiger in 1973.,III. Initially it was named as ‘Haile National Park’.,Which of the statements given above are correct?

A. I and II
B. I II and III
C. II and III
D. I and III

Answer: B
Explanation: All the given statements are correct. Jim Corbett National Park is the oldest National Park of India. It was one of the nine Tiger Reserves created at the launch of the Project Tiger in 1973. Initially it was named as ‘Haile National Park’.

69. Simlipal Tiger Reserve is in which state?

A. Maharashtra
B. Andhra Pradesh
C. Chhattisgarh
D. Odisha

Answer: D
Explanation: Simlipal tiger reserve (also a National Park) is situated in Mayurbhaj district of Odisha. This tiger reserve derived its name ‘Similipal’ form ‘Simul’ tree i.e. Silk Cotton tree.

70. Melghat Tiger Reserve is in which state?

A. Maharashtra
B. Rajasthan
C. Arunachal Pradesh
D. Uttarakhand

Answer: A
Explanation: Melghat tiger reserve which is located in the Amravati district of Maharashtra was among the nine tiger reserves which were declared under the first phase of project tiger in 1973-74.

71. Anamalai Tiger Reserve is in which state?

A. Telangana
B. Madhya Pradesh
C. Tamil Nadu
D. Kerala

Answer: C
Explanation: Anamalai Tiger reserve is a 950 sq.km reserve spread over Western Ghats in Tamil Nadu. It was declared a tiger reserve in 2007.

72. Find the wrong pair

A. Bandipur National Park – Karnataka
B. Sariska National Park – Rajasthan
C. Annamalai National Park – Tamil Nadu
D. Periyar National Park – Andhra Pradesh

Answer: D
Explanation: Periyar National Park is in Kerala in Western Ghats. It is also called Periyar Tiger Reserve, Apart tigers it has lion tailed macaques, leopards, Indian bison etc, To its North, it has ‘Periyar lake’.

73. Indravati Tiger Reserve is in which state?

A. Telangana
B. Rajasthan
C. Chhattisgarh
D. West Bengal

Answer: C
Explanation: Indravati Tiger Reserve is located in Dantewada district of Chattisgarh. This National Park is the best potential habitat for the wild buffalo.

74. Which of the Organization is mainly related with environmental planning?

A. CSIR
B. NEERI
C. CIFRI
D. ICAR

Answer: B
Explanation: NEERI stands for National Environmental Engineering Research Institute which is run by Government of India. It is situated in Nagpur and was established in 1958. It has 5 laboratories at Kolkata, Hyderabad, Delhi, Chennai, Mumbai.

75. Which sanctuary in India is famous for Rhinoceros and in which state is it located?

A. Gir Gujarat
B. Kaziranga Assam
C. Ranthambore Rajasthan
D. Corbett Uttarakhand

Answer: B
Explanation: Kaziranga National Park (pronounced Assamese pronunciation) is a national park in the Golaghat and Nagaon districts of the state of Assam, India. The sanctuary, which hosts two-thirds of the world’s great one-horned rhinoceroses, is a World Heritage Site.


Share Now
Most Important Books For Exam Preparation Click to Buy 👇
OSSC CGL Combined Graduate Level Examination Guide 2026–27
Yearly Current Affairs 2026 useful for Odisha OSSC CGL, OSSSC, OPRB,OPSC,Railway, Teaching, Banking & Other Govt. Exams
Objective Electrical Technology
Instrumentation Engineer’s Handbook – Process Instrumentation
S.K Jha ITI Electrician 3500+ Book

Apply Below 👇Jobs Before it Expire

JSW Energy Recruitment 2026 website thumbnail for Wind Site Engineer (Operations & Maintenance) jobs with qualification, experience, and official company branding.

JSW Energy Recruitment 2026 | Wind Site Engineer Jobs – Apply Online

Rashmi Group Recruitment 2026 ITI Trainee jobs for Seamless Plant recruitment website thumbnail

Rashmi Group Recruitment 2026: ITI Trainee Jobs for Seamless Plant

SAIL Rourkela Steel Plant Recruitment 2026 thumbnail featuring Young Professional recruitment at Rourkela Steel Plant

SAIL Rourkela Steel Plant Recruitment 2026 | Apply Online for Young Professional Posts

Medha Servo Drives Recruitment 2026 walk-in interview for Service Engineer, Service Technician, and Service Fitter posts.

Medha Servo Drives Recruitment 2026 | Walk-in Interview for Service Engineer, Technician & Fitter

Karnikripa Power Recruitment 2026 recruitment thumbnail featuring multiple engineering and power plant job openings.

Karnikripa Power Recruitment 2026 | Apply for Multiple Engineering & Power Plant Jobs

ITC Limited Recruitment 2026 thumbnail for Diploma Engineer Maintenance jobs in the Snacks & Biscuits division

ITC Limited Recruitment 2026 for Diploma Engineers | Apply Now

Scroll to Top