100+ Environment & Ecology MCQs | Environment & Ecology | Top Environment & Ecology MCQs with Answer Quiz |

Join WhatsApp Channel
Join Now
Follow LinkedIn Page
Follow Now
Upload Your Resume
Upload Now
Share Now

91. Where was the first biosphere reserve established in India?

A. Nilgiri
B. Nanda Devi
C. Hazaribagh
D. Kanha

Answer: A
Explanation: Nilgiri is one of the International Biosphere Reserve in India. In the year 1987, it became the first biosphere reserve of India. Lying at juncture of 3 states it has endemic flora & fauna of Western Ghats.

92. Where was the first Bio-reserve established in India?

A. Nokrek
B. Kanha
C. Nilgiris
D. Periyal

Answer: C
Explanation: It became Biosphere reserve in 1986. It is the southern part of Western Ghats. It is at the tri-junction of Karnataka, Kerala & Tamil Nadu.

93. Which one of the following is also known as Top Slip?

A. Simlipal National Park
B. Periyar Wildlife Sanctuary
C. Manjira Wildlife Sanctuary
D. Indira Gandhi Wildlife Sanctuary and National Park

Answer: D
Explanation: Indira Gandhi Wildlife Sanctuary and National Park is also known as Top Slip. It is located in Annamalai hills of Tamil Nadu.

94. Mudumalai Wild life Sanctuary is located in the state of

A. Kerala
B. Karnataka
C. Tamil Nadu
D. Andhra Pradesh

Answer: C
Explanation: Mudurnalai National Park & Wild life Sanctuary is located in Nilgiri District in Tamil Nadu. It shares boundaries with neighboring state of Kerala & Karnataka.

95. The “Valley of Flowers” is located in which state?

A. Uttarakhand
B. Jammu and Kashmir
C. Kerala
D. Himachal Pradesh

Answer: A
Explanation: ‘Valley of Flowers’ is a National Park instate of Uttarakhand in Western Himalayas. eg. Asiatic black bear, snow leopard etc. are found. Valley of Flowers along with Nanda Devi National Park makes up Nanda Devi Biosphere Reserve.

96. Bharatpur Bird Sanctuary is located in which state?

A. Karnataka
B. Orissa
C. Kerala
D. Rajasthan

Answer: D
Explanation: Bharatpur bird sanctuary is located in Rajasthan state & bordering with the state of Uttar Pradesh. Also known as Koeladeo Ghana Bird Sanctuary or Koeladeo National Park. Being a World Heritage Site it is famous for migratory Siberian Cranes.

97. Manas Wildlife Sanctuary is located in which state?

A. Rajasthan
B. Assam
C. Jharkhand
D. Chattisgarh

Answer: B
Explanation: Manas Wildlife Sanctuary is located in Assam, It is also a National Park and UNESCO World Heritage Site, Project Tiger & Elephant reserve.

98. India’s Biosphere Reserve ‘Nanda Devi’ (UNESCO) is located in which state?

A. Uttarakhand
B. Sikkim
C. Meghalaya
D. Himachal Pradesh

Answer: A
Explanation: Nanda Devi Biosphere Reserve comprises of Nanda Devi & Valley of Flowers National Park. It is drained by Rishi Ganga river.

99. The study of relation of animals and plants to their surroundings is called as

A. Ecology
B. Ethrology
C. Genealogy
D. Iconology

Answer: A
Explanation: It is Greek word made up of two words “Eco” & “Logy”. ‘Eco’ means ‘environment’ & ‘logy’ means ‘study’. Ecology term was coined by Ernst Heckel. It studies the interaction of living beings with their environment.

100. Which is a famous bird sanctuary located in Haryana?

A. Sultanpur
B. Bharatpur
C. Rajaji
D. Sariska

Answer: A
Explanation: Sultanpur Bird Sanctuary lies between Gurugram and Delhi in the Northern state of Haryana. It is named after Rajput king Sultan Chauhan.

Read More:-


Share Now
Most Important Books For Exam Preparation Click to Buy 👇
OSSC CGL Combined Graduate Level Examination Guide 2026–27
Yearly Current Affairs 2026 useful for Odisha OSSC CGL, OSSSC, OPRB,OPSC,Railway, Teaching, Banking & Other Govt. Exams
Objective Electrical Technology
Instrumentation Engineer’s Handbook – Process Instrumentation
S.K Jha ITI Electrician 3500+ Book

Apply Below 👇Jobs Before it Expire

JSW Energy Recruitment 2026 website thumbnail for Wind Site Engineer (Operations & Maintenance) jobs with qualification, experience, and official company branding.

JSW Energy Recruitment 2026 | Wind Site Engineer Jobs – Apply Online

Rashmi Group Recruitment 2026 ITI Trainee jobs for Seamless Plant recruitment website thumbnail

Rashmi Group Recruitment 2026: ITI Trainee Jobs for Seamless Plant

SAIL Rourkela Steel Plant Recruitment 2026 thumbnail featuring Young Professional recruitment at Rourkela Steel Plant

SAIL Rourkela Steel Plant Recruitment 2026 | Apply Online for Young Professional Posts

Medha Servo Drives Recruitment 2026 walk-in interview for Service Engineer, Service Technician, and Service Fitter posts.

Medha Servo Drives Recruitment 2026 | Walk-in Interview for Service Engineer, Technician & Fitter

Karnikripa Power Recruitment 2026 recruitment thumbnail featuring multiple engineering and power plant job openings.

Karnikripa Power Recruitment 2026 | Apply for Multiple Engineering & Power Plant Jobs

ITC Limited Recruitment 2026 thumbnail for Diploma Engineer Maintenance jobs in the Snacks & Biscuits division

ITC Limited Recruitment 2026 for Diploma Engineers | Apply Now

Scroll to Top